Život je pes a proto je nejlepším přítelem člověka

Na svém autorském blogu vás vítá

Moje fotka
Obyčejná odrostlá děvčica všestranných zájmů, co si nejen ráda hraje se slůvky, ale chce proniknout i do hloubky problémů. Takový vesnický samouk, který i pomocí fota zachycuje prchavé okamžiky. Vždyť učíme se celý život a na věku nezáleží ...

neděle 10. května 2015

Vzácná návštěva

 
Statný mlok kráčí krok co krok
kolem špalku na dříví
Že zrovna lesní obojživelník nás navštíví
je zprvu záhada

Již od mlada 
nejen princezna ví a zná,
že mlok je hodně vzácný tvor
Dnes to ví i naše bolavá kočka
 
Přes vzácnost nenazuli jsme do bačkor
strakatého mločka,
ani nenabídli zákusky, buchty, kávu,
či neprovolávali velkou slávu
 
A já, coby nebojsa,
beru ho do dlaně chráněné rukavicí
a šup s krasavcem do lesa
Tam patří mloci všici!
 
Oni totiž mají za očima
jedovou žlázku
Pro ně je to celkem prima,
zato kočka lovem život dala v sázku
 
 
 
***
 
 

Mlok skvrnitý (Salamandra salamandra) je středně velký ocasatý obojživelník žijící ve vlhkých listnatých lesích do 1000 m. n. m. Dospělý jedinec je dlouhý 18–28 cm. Nejčastěji se objevují mloci s černě zbarveným tělem se žlutými skvrnami nebo pruhy. Pohybuje se velmi pomalu. Jeho potravou jsou nejčastěji malí až středně velcí bezobratlí živočichové jako jsou žížaly, stonožky, drobný hmyz, pavouci, červi a nepohrdne ani slimáky. Na přelomu října a listopadu se před nepříznivým zimním počasím schovává do podzemí, kde se drží stálejší vyšší teplota.
Na svou obranu používá jed, který vyměšuje ze žláz za očima. Tento jed (salamandrin) není pro člověka příliš nebezpečný, pokud se ovšem dostane např. do očí způsobuje silné pálení. Menším živočichům, kteří se ho snaží napadnout může způsobit silné svalové křeče a zvýšení krevního oběhu v celém těle, spojené s obtížnějším dýcháním. Jed ve větším množství pak může takového živočicha i zabít. Díky této schopnosti nemá téměř žádného přirozeného nepřítele až na člověka. U nás jsou mloci chráněni - celkově patří k silně ohroženým druhům. (V přírodě se dožívají průměrně 20 let)

2 komentáře:

mutil řekl(a)...

Zdravím nebojsu Lenku s díkem za básnické podání vzácné návštěvy.
A kočka se doufám už také vzpamatovala. :)

Lenka Rezková řekl(a)...

Kočka nám dva dny špatně jedla a mňoukala a my nevěděli proč. Pak oči spatřily mloka pomalým krokem prchat za špalek, kde je poměrně vlhko. Hned se mi vybavilo jak už před týdnem na dvoře leželo tělíčko zelené ještěřičky bez ocásku a hned jsem si kočičí problémy dala do souvislosti s tímhle nápadným návštěvníkem a raději jsem ho odnesla tomu našemu dravci z dohledu. Když jsem ho pak pustila k vodě, čekala jsem úprk. Pan mlok má ale spoustu času a tak běžel jen co noha nohu pomalučky zvedne. Což mu docela závidím.
Dík za milý komentík